0

А мериканският президент Джо Байдън заяви, че щатите ще помогнат военно на Тайван, ако островната държава бъде нападната от Китай. Изказването обаче принуди Белият дом да се оправдава, че Вашингтон няма намерение са започва война с Пекин.

CNN припомня, че това е третият път през последните месеци, в който Байдън каза, че САЩ ще защитят Тайван от китайско нападение, а Белият дом моментално се опитва да омаловажи изказването му.

По време на съвместна пресконференция с японския премиер Фумио Кишида в Токио, Байдън беше попитан дали САЩ биха били готови да отидат по-далеч, за да помогнат на Тайван в случай на инвазия, отколкото с Украйна. „Не искахте да се замесвате военно в конфликта в Украйна по очевидни причини. Готови ли сте да се включите военно, за да защитите Тайван, ако се стигне дотам?“ — попита репортер.


„Да. Това е ангажиментът, който поехме“, отговори Байдън.

Няколко часа след изказването на президента, от Белия дом заявиха „Както каза президентът, нашата политика не се е променила. Той повтори нашата политика и нашия ангажимент за мир и стабилност в Тайван. Той също така потвърди нашия ангажимент, съгласно Закона за отношенията с Тайван, да предоставим на Тайван военни средства за защита “.

Пекин от своя страна изрази своето „силно недоволство и твърдо противопоставяне“ на коментарите на Байдън, заявявайки, че няма да позволи на никаква „външна сила да се намесва във вътрешните ни работи“. „По въпроси, свързани с суверенитета и териториалната цялост на Китай и други основни интереси, няма място за компромис“, каза говорител на китайското външно министерство.