0

С ъединените щати затварят въздушното пространство на страната за руски самолети, Вашингтон и неговите съюзници, ако е необходимо, могат да пуснат допълнителни обеми петрол от стратегическите резерви, а Министерството на правосъдието на САЩ създава специална работна група, която да „разследва престъпленията на руски олигарси". Това обяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на речта си пред Камарата на представителите и Сената.

Байдън каза, че „Америка е на страната на украинците“, но в същото време повтори, че американските военни „няма да участват в конфликт с руските сили в Украйна“.

Властите на САЩ затварят въздушното пространство на страната за руски самолети. „Обявявам, че се присъединяваме към нашите съюзници в затварянето на американското въздушно пространство за всички руски полети“, каза той.

Вашингтон и неговите съюзници, ако е необходимо, могат да освободят допълнителни количества петрол от стратегическите резерви. „Днес мога да обявя, че САЩ, заедно с 30 други държави, предприехме действия за освобождаване на 60 милиона барела петрол от резервите по целия свят. Америка ще играе водеща роля в това“, обясни Байдън. Това се прави с цел да се успокоят цените на петрол и газ.

Байдън обяви, че Министерството на правосъдието на САЩ създава специална работна група, която да разследва престъпления на руски олигарси. „Днес казвам на руските олигарси и корумпирани лидери, които са получили милиони долари от властите – Достатъчно!. Министерството на правосъдието събира специална работна група, която да разследва престъпленията им“, закани се Байдън. САЩ също така възнамеряват да обединят усилията си с европейските си съюзници, за да отнемат "неправомерно придобито богатство" - яхти, луксозни жилища, частни самолети.

Байдън още веднъж подчерта, че САЩ са "на страната на украинците" и се възхищават на тяхната смелост. „Възхищаваме се на президента Зеленски и всички украинци за смелостта и решителността им. Американските военни обаче няма да участват в конфликт с руските сили в Украйна. Нашите войници ще се насочат към Европа, за да защитят съюзниците от НАТО, в случай че Путин реши да продължи на Запад“, каза Байдън.

„Съединените щати заедно със своите съюзници налагат мощни икономически санкции, отрязват най-големите руски банки от международната финансова система и лишават Централната банка на Руската федерация от възможността да защитава рублата. Успяваме да изключим достъпа на Русия до технологии, което ще послужи за изчерпване на икономическите й възможности и ще я отслаби за години напред", смята Байдън. Освен това властите ще предприемат всички необходими мерки, за да защитят американския бизнес и американските потребители от възможното въздействие на тези санкции.

„Събитията в Украйна отслабват Русия и правят останалия свят по-силен. Виждаме единство между лидерите на държави, по-обединена Европа и по-обединен Запад“, заяви американският президент.

В типичния си стил, Байдън не пропусна да направи грешка в речта си, като обърка Украйна с Иран. „Путин може да обгради Киев с танкове, но никога няма да спечели сърцата и душите на иранския народ“, каза той.