0

А мериканският президент Джо Байдън намери много интересен начин да обвини Русия за летящата нагоре инфлация в САЩ, като за целта нае звезди от TikTok, предава „Дейли мейл“.

Белият дом проведе брифинг с редица известни инфлуенсъри в социалните мрежи през изминалата седмица, които веднага след срещата се похвалиха. Една от интернет знаменитостите е 18-годишната Ели Зейлър, която има повече от 10 милиона последователи TikTok. Звездата от интернет пусна клип в любимата си социална мрежа, озаглавен: „Защо газът е толкова скъп?“. Не е ясно дали някой от инфлуенсърите е получил пари за услугите си, въпреки че са се обърнали към тях заради работата им с организация с нестопанска цел, наречена Gen Z for Change.

Във видеото, което е харесан от над 600 000 души, 18-годишната Зейлър заявява: „Защо газът е толкова скъп и защо инфлацията в Съединените щати е четирикратно висока? „Имах възможността да попитам Белия дом защо газът по улицата е 7 долара и ето какво ми казаха: Първата очевидна причина е, че излизаме от двегодишната пандемия. Когато употребата се повиши, цената се покачва. Но разговорът беше предимно за Украйна и Русия, така че как е свързано това? Русия е един от трите най-големи производители на петрол и всъщност горивата са техния основен източник на приходи. Сега, когато Путин започва тази ужасяваща война между Украйна и Русия, никой не иска да работи с него и да извършва международна търговия. Действията на Путин, предизвикват покачването на цените на газа“. Едноминутното видео на Зейлър е едно от много, пуснати в TikТок по темата. Общо 30 от звездите на социалната мрежа се заеха да разпространява посланието на Байдън, обяснява „Дейли мейл“.

Миналата седмица стана ясно, че беше инфлацията се е увеличила със 7,9% на годишна база, най-високият скок от 40 години. Въпреки обвиненията на Белия дом, които биват разпространявани от инфлуенсъри, икономическите проблеми в САЩ, започнаха месеци преди войната в Украйна. Според „Дейли мейл“ Байдън отчаяно иска да прехвърли вината за разпадащата се икономика, тъй като собствения му рейтинга одобрение пада стремглаво надолу. Понастоящем социолозите зад Океана прогнозират и сериозен крах за Демократическата партия на междинните избори през ноември.