0

З ащитата на Украйна в Лисичанск – последният град в Луганската област, който все не е паднал под руски контрол, стана много по-слаба през изминалата тази седмица, пише CNN, като отбелязва, че киевската армия преживява най-тежката си седмица от падането на Мариупол през май.

В продължение на седмици руските сили елиминират украинските отбранителни позиции на юг и изток от града, в опит да го обградят и да блокират всякакъв опит на украинските войски в Лисичанск да се евакуират.

През последните няколко дни руснаците превзеха няколко населени места южно от Лисичанск, макар и не без загуби от украински артилерийски огън. Украинските военни твърдят, че някои руски батальонни тактически групи се консолидират или изтеглят, за да възстановят бойните си способности, но въпреки това затягат обръча.

Институтът за изследване на войната, в ежедневния си анализ на бойното поле казва, че руският пробив от юг означава, че армията на Путин „може да успее да застраши Лисичанск през следващите дни, като избегнe прекосяването на река Сиверски Донец. Мостовете над нея бяха взривени, за да бъде блокиран намиращия се на източния й бряг град Северодонецк. 

Селищата, които украинските власти потвърдиха като изгубени в сряда, се намират на западния бряг на река Сиверски Донец, в рамките на 10 километра от южните покрайнини на Лисичанск.

Украинските сили продължават да се бият в покрайнините на град Северодонецк и в съседните общности - и те се възползват от по-високо място в Лисичанск. Но техните вече компрометирани линии за снабдяване стават все по-слаби, а абсолютното надмощие на руската огнева мощ съсипва защитата.

Обратите през последните няколко дни, след седмици на решителна съпротива, вероятно бележат най-трудната седмица за украинските военни след капитулацията на последните защитници в Мариупол, пише CNN. Атаките край Лисичанск се извършват в синхрон с подновените руски усилия за блокиране на магистралата, която минава на запад до Бахмут, критична комуникационна линия за украинците. На някои места руските сили са само на няколко километра от магистралата.