0

С еверодонецк остава гореща точка в битката за Донбас. Украйна отхвърли руски ултиматум останалите защитници да се предадат. Проруските сепаратисти пък твърдят, че заради украинските обстрели Москва не е открила хуманитарен коридор за евакуация на цивилните. Вашингтон обяви нова военна помощ за Украйна на стойност около един милиард долара.

Москва призова украинските сили, обкръжени в химическия комбинат Азот, от тази сутрин "да прекратят безсмислената съпротива и да сложат оръжие". Според Украйна в индустриалния обект са блокирани и повече от 500 цивилни, включително 40 деца.

Местният торов завод е построен по времето на Сталин. Хората вътре оцеляват с вода от кладенци, електрогенератори и храна, внесена отвън, казва кметът на Северодонецк. След изтичането на руския ултиматум за капитулация тази сутрин той заяви, че руските части щурмуват града от няколко направления, но защитниците се държат и не са напълно откъснати от света.

Според британското разузнаване 80% от Северодонецк е под руски контрол, но защитниците могат да се укрепят в подземията на завода.

"Водят се интензивни бойни действия в Северодонецк и околностите. Както и преди, даваме жертви, което за нас е болезнено. Но трябва да удържим фронта. Това е нашата страна. Колкото по-големи загуби претърпи врагът в Донбас, толкова по-малко сили ще има за продължаване на агресията. Понасяме и болезнени загуби в района на Харков, където руската армия се опитва да укрепи позициите си", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Губернаторът на Луганска област, където е Северодонецк, също потвърди, че отбраната на града продължава, като украинските сили не допускат руските войски и до близкия град Лисичанск. Там украинската полиция се опитва да евакуира цивилното население от града и околностите му.

Според Украйна Русия планира да атакува Словянск от север и по целия фронт край Бахмут. Тътенът от стрелбата се чува на 40 километра от Бахмут край градчето Ню Йорк, до миналата година известно като Новгородске.