0

У краинските власти обещаха да разследват появата на скандално видео, показващо украински войници които стрелят в колене пленени мъже, които са от руската армия, по време на операция в района на Харков. На почти шестминутното видео е записано украинските войници се хвалят, че са заловили руска разузнавателна група, действаща от Олховка, селище в Харков.

Попитан за видеото, старши президентският съветник Алексий Арестович каза: „Правителството приема това много сериозно и ще има незабавно разследване. Ние сме европейска армия и не се подиграваме нашите затворници. Ако това се окаже реално, това е абсолютно неприемливо поведение“. По време на отделен брифинг Арестович каза: „Ние се отнасяме към затворниците в съответствие с Женевската конвенция, независимо от личните ви емоционални мотиви“.

Пред CNN пък началникът на украинските въоръжени сили Валерий Залужни обвини Москва, че е изфабрикувала видеото, за да дискредитира Украйна. „За да дискредитират силите на отбраната на Украйна, врагът заснема и разпространява инсценирани видеоклипове, показващи нечовешко отношение от страна на предполагаеми „украински войници“ към „руски пленници“. „Подчертавам, че военнослужещите от въоръжените сили на Украйна и други легитимни военни формирования стриктно се придържат към нормите на международното хуманитарно право“, каза Залужни.