0

С амо часове преди разговора между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин, Пекин ясно показа, че няма да обърне гръб на Москва, въпреки войната в Украйна.

Специалният представител на китайското външно министерство по въпросите на външната сигурност Ченг Гопин и руският посланик в Китай Андрей Денисов обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на сигурността, се казва в изявление на официалния сайт на китайското външно министерство. „Страните обмениха мнения относно китайско-руските двустранни отношения и двустранното сътрудничество в областта на сигурността и борбата с тероризма“, се казва в изявлението.

В четвъртък беше съобщено, че Байдън и Си ще проведат телефонен разговор. Вашингтон вече няколко пъти предупредим че Пекин обмисля военна помощ за Русия и че това ще отвори бездна в отношенията между Запада и Китай. Държавният секретар Антъни Блинкън вече заяви: „Президентът Байдън ще обясни на Си Дзинпин, че подкрепа за руската агресия ще има последствия“. Китай от своя страна заяви многократно чрез външното си министерство, че няма да позволи да бъде заплашван.