0

П оредни инциденти със стрелба в Съединените американски щати. Има загинали и ранени, съобщават световните медии.

Един човек беше убит, а други четирима бяха тежко ранени при стрелба в неделя следобед в презвитерианска църква в град в южната част на Калифорния. Задържан е един заподозрян. Пети човек е получил леки наранявания. Всички пострадали са възрастни хора.

Инцидентът е станал малко преди 13:30 ч. (местно време) в презвитерианската църква "Женева" в град Лагуна Уудс, на около 50 мили (81 км) югоизточно от Лос Анджелис. Лагуна Уудс е построен като общност за възрастни хора, а по-късно става град. Повече от 80 процента от жителите на града с население от 18 000 души са на възраст най-малко 65 години.

Властите са задържали един заподозрян - възрастен мъж, и са намерили оръжие на мястото на престъплението. Около 30 души са станали свидетели на насилието, съобщи говорителката на шерифа. Тя каза, че според първоначална информация по-голямата част от хората в църквата са от тайвански произход.

Разследващите проучват много фактори, включително дали кръвопролитието може да е престъпление от омраза и дали стрелецът е бил познат на църковната общност.

Стрелбата е открита в район, в който има струпване на молитвени домове, включително католически, лутерански и методистки църкви и еврейска синагога. 

Междувременно двама души бяха убити, а други трима бяха откарани в болница с наранявания след стрелба в неделя на оживен битпазар в град Хюстън в щата Тексас.

Според шерифа на окръг Харис стрелбата е възникнала в резултат на скандал, в който са участвали най-малко две оръжия и петимата засегнати – мъже на около 20 години. Шерифът каза, че няма пострадали невинни минувачи.

Хиляди хора са пазарували на открития пазар по време на стрелбата, отбелязва агенцията.