0

М инистерството на външните работи на Черна гора обяви дипломат от посолството на Руската федерация, акредитиран в страната, за персона нон грата, информира черногорският портал "Виести".

Министерството на външните работи на Черна гора обяви дипломат от посолството на Руската федерация, акредитиран в страната, за персона нон грата, информира черногорският портал "Виести".

"Официална нота по това решение, в което се предвижда 72-часов срок за напускане на територията на страната ни, беше връчена днес на посланика на Руската федерация. Причината за това решение е оценката на съответните органи за сигурност в Черна гора за активността на руския дипломат в противоречие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения", се казва в изявление на външното министерство на страната.

На 2 март България изгони двама руски дипломати отново за нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статус.

Напоследък много страни гонят руски дипломати, като това се случва на фона на обострянето на отношенията между Русия и колективния Запад. Русия винаги отговаря реципрочно и това доведе до напрежение в дипломатическите отношения между Москва и западните страни.

След отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания, много западни страни изгониха руски дипломати като знак на солидарност с Обединеното кралство. САЩ от своя страна също изгониха много руски дипломати и закриха две руски консулства. По-късно Вашингтон на няколко вълни продължи да гони руски дипломатически служители и ограничи броя на руските дипломати в страната.

Чешката република изгони над 20 руски дипломатически служители миналата година, след като властите в Прага официално обвиниха Русия за взривовете в оръжейни складове във Върбетице през 2014 година. Това влоши рязко отношенията между Прага и Москва.

През 2016 година Черна гора обвини Русия в опит за организиране на държавен преврат. Москва отрече категорично тези обвинения. В малката балканска страна има голямо разделение между просръбски настроени русофили и прозападни националисти, водени от настоящия президент Мило Джуканович.

На последните парламентарни избори коалиция от няколко партии от различни части на политическия спектър, но доминирана от просръбски политици успя да получи правото да излъчи кабинет, но той просъществува кратко и в началото на февруари тази година Мило Джуканович успя да развали управляващото мнозинство и да сформира ново, което излъчи отново прозападно правителство.