0

Н а Велика събота, в навечерието на Великден, Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим, предаде БГНЕС. Чудото се случи отново, а стотици богомолци го очакваха с вълнение, както всяка година на Божи гроб. В мига на появата му забиха камбани, настанаха възгласи, а много миряни, изпълнили храма, започнаха да снимат с телефоните си.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича "чудото на слизането на Благодатния огън".

В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи. Понякога се запалват спонтанно свещите и лампите около църквата. Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специални самолети до по-далечни православни страни.

През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на чудото на Благодатния огън, въпреки многобройните опити.

За втори път през последните 17 години българска делегация не пътува до Божи гроб за Благодатния огън. Възкресение Христово ще бъде посрещнато с пламъка от миналата година, който се съхранява на специално място.