0

П роруските сепаратисти и украинската Национална гвардия си размениха взаимни обвинения за повторния провал днес да бъде отворен хуманитарен коридор за напускане на украинския град Мариупол, предаде Ройтерс.

Проруските сепаратисти и украинската Национална гвардия си размениха взаимни обвинения за повторния провал днес да бъде отворен хуманитарен коридор за напускане на украинския град Мариупол, предаде Ройтерс.

В излъчено по телевизията обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски призова сънародниците си да продължат да се сражават в районите, окупирани от руските сили, и предупреди, че Москва се готви да бомбардира Одеса. Русия атакува и разруши украинската военновъздушна база, като използва далекобойни оръжия с висока точност.

Телевизионният канал "Украйна 24" показа боец от полка "Азов" на Националната гвардия, който заяви, че руските и проруските сили, които са обкръжили пристанищния град, чието население е около 400 000 души, продължават да обстрелват районите, които е трябвало да бъдат безопасни. Интерфакс цитира представител на донецката сепаратистка администрация, който обвини украинските сили, че

не са спазили примирието

Сепаратисткият представител съобщи, че само около 300 души са напуснали града. Преди това украинските власти заявиха, че възнамеряват да евакуират над 200 000 души от Мариупол. Подобен план имаше и в събота, но евакуация нямаше заради продължилата стрелба между руските и украинските сили.

"Заради нежеланието на украинската страна да повлияе на националистите или да удължи прекратяването на огъня офанзивните операции бяха подновени в 18 ч. московско време", каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от АФП.

Неправителствената организация "Лекари без граници" отново предупреди, че „ситуацията в града е катастрофална и се влошава с всеки изминал ден", предаде АФП. Вече няма вода, електричество, нито парно. Храната е свършила, магазините са празни, съобщи координаторът за Украйна на организацията. В Мариупол живее преобладаващо рускоезично население.

Продължават боевете и в други части на страната, като

ожесточени сражения има около Киев

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди днес в тв обръщение, че руските сили се готвят да бомбардират черноморския град Одеса, предаде Ройтерс.

"Ракети срещу Одеса? Това ще е военно престъпление", каза Зеленски.

В горчива и емоционална реч украинският президент Володимир Зеленски критикува НАТО, че отказва да наложи забранена за полети зона над Украйна, като заяви, че това напълно ще развърже ръцете на Русия, която засилва атаките от въздуха, предаде АП.

"Всички хора, които умрат от този ден нататък, ще умрат и заради вас, заради вашата слабост, заради вашата липса на единство", заяви Зеленски в друго обръщение късно в събота. "Алиансът даде зелена светлина за бомбардиране на украинските градове и села, отказвайки да създаде зона, забранена за полети", подчерта той.

Русия атакува и разруши летището на украинските ВВС в Староконстантинов, като използва далекобойни оръжия с висока точност, предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната. Според руските военни са били унищожени наземно голям брой украински самолети. Конашенков посочи още, че вечерта на 5 март са нанесени масивни удари, в резултат на които са поразени 61 обекта от военната инфраструктура на Въоръжените сили на Украйна, включително: 22 единици оръжие и военна техника в подземно убежище, команден пункт на бригада, 9 склада за боеприпаси и логистика и 3 радарни поста.

Над 11 000 руски войници са убити, откакто на 24 февруари Москва започна нашествието си в Украйна, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили, предаде Ройтерс. Укринформ даде и информация за загубите в техника на руските сили: 285 танка, 985 бронирани машини, 109 артилерийски системи, 50 реактивни системи за залпов огън, 21 средства за ПВО, 44 самолета, 48 хеликоптера, 447 броя автомобилна техника, 260 леки скоростни катера, 4 безпилотни летателни апарата на оперативно-техническо равнище.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че

66 224 украински мъже са се върнали от чужбина

за да се борят срещу руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Това е броят на мъжете, завърнали се от чужбина в този момент, за да защитават страната си от "шайката". Това са още 12 бойни и мотивирани бригади! Украинци, ние сме непобедими", написа Резников в онлайн публикация.

Русия тепърва започва да осъзнава реалната цена на войната, заяви представител на украинския преговорен екип, предаде АФП. Интервюиран в Лвов от канадския вестник "Глоб енд мейл", Михайло Подоляк, близък сътрудник на украинския президент Володимир Зеленски, изрази мнение, че в началото на войната руснаците са си мислели, че ще постигнат пълно превъзходство.

Трети кръг от преговорите между Украйна и Русия ще има в понеделник, предадоха световните агенции. Новината съобщи Давид Арахамия, който е лидер на парламентарната група на украинската управляваща партия "Слуга на народа". Арахамия е и член на украинската делегация в преговорите с Русия.

Израелският премиер Нафтали Бенет се срещна днес с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин, за да го информира как са минали преговорите му с президента Путин в събота. Израелски правителствени източници казаха, че Бенет е разговарял с Путин три часа. Както е известно, Украйна поиска от Бенет да играе ролята на посредник в конфликта, припомня Ройтерс. Бенет и Шолц разговаряха в продължение на час и половина, заяви германски правителствен говорител. Бенет замина за Берлин веднага след разговорите в Москва. По-късно той заяви, че страната му ще продължи да съдейства за намирането на дипломатическо решение на украинската криза,

дори и изгледите за успех да не са големи

предаде АП. Бенет заяви това на заседание на израелския кабинет.

Бенет не разкри подробности за разговорите си с Путин, но определи опитите на страната му да посредничи като "морален дълг" на Израел. Израел е една от малкото държави в света, които имат добри работни отношения и с Русия, и с Украйна, отбелязва АП. Досега Бенет не се беше присъединил към хора от международни критики на руската офанзива, а изтъкна на няколко пъти солидните връзки, които свързват Израел с Москва и Киев, отбеляза АФП.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Молдова, за да покаже подкрепа за тази страна, залята от вълна от украински бежанци, предадоха световните агенции. Часове преди пристигането си Блинън посети границата между Украйна и Полша, която прие 700 000 украинци. Той заяви на поляците, че САЩ възнамеряват да мобилизират 2,75 милиарда долара за облекчаване на хуманитарната ситуация.