0

Р усия ще обяви спиране на огъня от 10 часа московско време (9 часа българско) и е готова да осигури хуманитарни коридори от няколко украински града за евакуация на местните жители. Това съобщиха  руските информационни агенции като се позоваха на координационния щаб в Москва по хуманитарната ситуация в Украйна.

Русия ще обяви спиране на огъня от 10 часа московско време (9 часа българско) и е готова да осигури хуманитарни коридори от няколко украински града за евакуация на местните жители. Това съобщиха  руските информационни агенции като се позоваха на координационния щаб в Москва по хуманитарната ситуация в Украйна.

Според информациите руската страна е съгласна да гарантира коридор от Киев и прилежащите населени места през територията на Беларус с последващо изпращане със самолети на руска територия.

От Чернигов пътят отново ще е през беларуска територия, а в южна посока коридорите ще бъдат обезпечени след съгласуване с украинските власти, съобщи БНР. От Суми маршрутите ще бъдат през Полтава и Белгород, а от Харков - отново през Белгород. 

От щаба твърдят, че само от събота до понеделник над 2 милиона души са се обърнали към руските власти с искане за евакуация практически от всички населени места в Украйна.