0

К омпанията на американския милиардер Джеф Безос "Блу ориджин" изпълни четвъртия си космически полет с шест туристи. Пътуването, което бе отлагано два пъти, бе изпълнено днес от площадката на компанията край Ван Хорн, щата Тексас, предаде БТА. 

Петима от пътниците плащат сами разходката си до ръба на Космоса. Това са бизнесменът Марти Алън, съпрузите филантропи Шарън и Марк Хагли, учителят и предприемач Джим Кичън и Джордж Нилд - президент на компанията "Комършъл спейс текнолъджис", който преди е работил в НАСА. С тях на борда на "Ню Шепард" беше и дългогодишният служител на "Блу ориджин" Гари Лай, който е главен архитект на "Ню Шепард". Той зае мястото на звездата от телевизионното шоу "На живо в събота вечер" Пийт Дейвидсън, който се отказа от „мястото си” на борда.

Ракетата се приземи 7 минути и 24 секунди след изстрелване. Капсулата с пътниците, която се спусна с парашут, докосна земята 10 минути и три секунди след старта. "Блу Шепард" - ракетата-носител на капсулата с пътниците, беше изстреляна в 9 часа и 58 минути местно време, повече от половин час след планираното. Капсулата се отдели от ракетата скоро след това - на височина 106 километра. Пътниците прекараха няколко минути в безтегловност.