0

В ъпреки че целият свят се моли Украйна и Русия да стигнат до споразумение и войната да свърши, Великобритания очевидно има други планове и усилено препоръчва на Киев все да не сключва мир с Москва, съобщава английското издание „The Times”, позовавайки се на източници от британското правителство.

Изданието твърди, че Лондон е загрижен за готовността на Вашингтон, Париж и Берлин да накарат Украйна да направи значителни отстъпки в преговорите с Кремъл. Властите на Обединеното кралство не споделят желанието на своите съюзници да постигнат сключването на мир в краткосрочен план, тъй като смятат, че споразумението трябва да бъде подписано, само когато Украйна „е във възможно най-силната позиция“.

Отбелязва се, че британският премиер Борис Джонсън се застъпва за увеличаване на санкционния натиск върху Руската федерация, докато „руските войски напуснат Украйна, включително Крим“.

Във вторник в Истанбул се проведоха разговори лице в лице между делегациите на Москва и Киев. След срещата ръководителят на руската делегация Владимир Медински каза, че Руската федерация е получила писмени предложения от Украйна за споразумение между страните. Той добави, че Русия, след като разгледа тези инициативи, ще направи контрапредложения. 

Междувременно, руското външно министерство заяви, че Москва няма никакво намерение да се моли на Европейския съюз да премахне наложените санкции заради инвазията в Украйна. "Ние няма да действаме като вносители на петиции по отношение на премахването на санкциите. Имаме граница на безопасност. И Европейският съюз не е центърът на вселенатз", каза Николай Кобринец, директор на отдела за общоевропейско сътрудничество в Министерството на външните работи.