0

У ченици от 776 училища събраха помощи за свои връстници от български произход в Украйна. Те се включиха в дарителската кампания на Министерството на образованието и науката (МОН) в помощ на 63 български неделни училища там. В тях учат 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област, съобщи пресцентърът на МОН.

Най-активни се оказаха малчуганите и учителите в Стара Загора, където в кампанията се включиха 80 училища. В Пазарджик участваха 77, в София-град - 72, а в Бургас - 70.

Само за седмица децата събраха хигиени материали, учебни пособия, раници и парични помощи събраха българските ученици.

В Стара Загора учениците организираха и благотворителни базари.

Във Видин учители и служители от Основното училище "Епископ Софроний" събраха 320 лв., за да купят необходимите предметни дарения.

В Монтана, Враца и Пловдив ръка на българчетата в Украйна подадоха и най-малките дарители от детските градини.

Днес и утре училищата предават събраните помощи в областните структури на Българския червен кръст (БЧК), след което ще бъдат транспортирани до Украйна.

По указание на БЧК, свързано със специалните условия за износ на хуманитарна помощ под формата на хранителни продукти, МОН спря да събира храни за неделните училища в Украйна. Училищата, в които бяха постъпили такива дарения, ги пренасочиха към вече пристигналите в България украинци.