0

В ъв видеообръщение, разпространено рано в четвъртък, украинският президент Володимир Зеленски призова демократичния свят да се откаже от руския петрол и заяви, че невъзможността бързо да бъде договорено ембарго струва украински животи, съобщи Ройтерс.

Зеленски каза още, че ще продължи да настоява руските банки да бъдат напълно изключени от международната финансова система.

Украйна иска санкции, които са достатъчно икономически разрушителни за Русия, за да сложат край на войната, и обвинява някои страни, че все още слагат приоритет на парите пред убийствата на цивилни, които Западът осъжда като военни престъпления, коментира агенцията.

"Моята цел е да бъде наложено ембарго на доставките в Русия на технологии, оборудване, минерали и руди и редкоземни елементи с двойна употреба и така да се сложи края на производството на оръжия в Русия", каза украинският президент.

"Единственото, което не достига, е принципен подход от някои лидери (...) които все още мислят, че войната и военните престъпления не са толкова страшни, колкото финансовите загуби", заяви Зеленски по-рано в обръщение към ирландския парламент.

В сряда Европейският съюз не успя да постигне съгласие за нови санкции заради технически въпроси, включително това дали ембарго върху вноса на въглища от Русия ще засегне съществуващите договори, съобщиха запознати източници.

Великобритания подготвя планове за изпращане на бронирани машини на Украйна, пише в публикация на "Таймс", цитирана от Ройтерс.

Вариантите, които обмисля британското министерство на отбраната, включват изпращането на бронирани патрулни автомобили като "Мастиф" или машина от тип "Джакал", която може да бъде използвана за разузнаване или като патрулен автомобил с голям радиус на действие, се казва в информацията.

Класифицираното оборудване би могло да бъде свалено от машините, а в съседна на Украйна страна да бъдат изпратени британски военни, които да проведат обучение за използването им, пише "Таймс", като се позовава на източник от министерството на отбраната на Обединеното кралство.

През следващите дни се очаква Великобритания да обяви допълнителна подкрепа за Украйна, включително противотанкови и противовъздушни ракети.