0

Н идерланската полиция стреля по трактор по време на разгорещена вечер на фермерски протести и задържа трима демонстранти. Страната е разкъсвана от масови демонстрации заради плановете на правителството да намали вредните емисии, което браншът смята за заплаха за работата им.

Полицията в Северна Фризия съобщи, че никой не е пострадал при инцидента, включващ предупредителни изстрели към трактор, който се е откъснал от линията на демонстрацията. Властите казаха, че е имало опит за проникване в техните автомобили. Заради стрелбата е започнато официално разследване на инцидента.

Холандски фермери, ядосани от плановете на правителството за намаляване на емисиите, блокираха пътища и разпределителни центрове на супермаркети в продължение на няколко дни, предизвиквайки опасения за недостиг на храна. Размириците сред холандските фермери бяха предизвикани от предложението на правителството за намаляване на емисиите на замърсители като азотен оксид и амоняк с 50% до 2030 г. Правителствата на провинциите получиха една година да формулират планове за постигане на целта.

Очаква се реформите да включват намаляване на добитъка и изкупуване на някои ферми, чиито животни произвеждат големи количества амоняк. Фермерите твърдят, че са несправедливо насочени и не им се дава перспектива за бъдещето им.