0

Д ържавните и правителствените ръководители на Европейския съюз заявиха, че са готови да помогнат за възстановяването на Украйна след края на военната инвазия на Русия в страната.

"Ние няма да изоставим украинците. ЕС и неговите държави членки ще продължат да предоставят координирана политическа, финансова и хуманитарна помощ. Решени сме да помогнем за възстановяването на демократична Украйна веднага след края на руската офанзива", заявиха европейските лидери в изявление след първия ден от срещата на върха във Версай.

„Никога не се съм била в Мариупол, но това е името на града, който никога няма да забравя“. Това каза председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. "Войната в Украйна изисква преоценка на ролята на Европа в този нов свят чрез увеличаване на инвестициите за отбрана. Трябва да отговорим на руската агресия чрез ограничаване на вноса на руски експортни стоки, включително газ, петрол и въглища. В същото време трябва преразгледаме всички издадени сертификати на руски енергийни компании", каза още Мецола.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък заяви, че върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е предложил да се съберат допълнително 500 милиона евро чрез Европейския фонд за мир – фондът, който се използва за изпращане на военна помощ за Украйна.

Мишел добави още, че Украйна "принадлежи към европейското семейство". Той отново повтори плана си да покани украинския президент да участва в работата на Европейския съвет.