0

Е вропейският комисар по разширяването Оливер Вархеи написа в „Туитър“ в навечерието на срещата на върха ЕС – Западни Балкани, че е настанал моментът за вземане на отговорни решения и подчерта, че Западните Балкани трябва да бъдат част от блока.

„ЕС приема на сериозно всички български опасения и те вече са част от процеса на преговори. Сега е моментът за отговорни решения. Западните Балкани трябва да бъдат част от Европейския съюз. Заедно ще бъдем по-силни“, заяви комисарят.

Той призова българския парламент да постави на гласуване предложение за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

„Опозиционната (партия) ГЕРБ на Бойко Борисов вече показа лидерство, като подкрепи това предложение. Всички трябва да направят същото“, подчерта Вархеи.

Междувременно канцлерът на Австрия Карл Нехамер заяви, че условията за предоставяне на статут на кандидат за членство в Европейския съюз трябва да се прилагат и за страните от Западните Балкани, особено за Босна и Херцеговина, а освен това трябва да се дадат ясни сигнали на Северна Македония и Албания, предава МИА.

Нехамер подчерта, че Виена, на ниво ЕС, ще се застъпва силно за този принцип.

Канцлерът отбеляза, че след предоставянето на кандидатски статут на Украйна и Молдова в ЕС се въвежда нова процедура, при която статутът на кандидат се получава още преди изпълнението на критериите на Съюза.

„Това трябва да важи и за другите страни кандидатки от Западните Балкани. Необходими са ясни сигнали за Северна Македония и Албания”, заяви Нехамер.

Кирил Петков от Брюксел: Ще си спазя думата, решението за РСМ ще се вземе от парламента

КАМЪКЪТ НА РАЗДОРА: ГЕРБ и ДПС внесоха френското предложение за Северна Македония в деловодството на НС