0

Е вропа има ще има доставки на природен газ само за още един месец, след като руският президент Владимир Путин обяви, че синьото гориво, идващо от страната му, ще се доставя само срещу заплащане в рубли, съобщава „Дейли мейл“.

Изданието припомня, че след решението на Путин, рублата рязко се закрепи и се върна на нивата си отпреди войната, като в момента е един долар се равнява на 82.75 рубли.

Европейските лидери ще продължат да дават долари и евро за синьото гориво до края на април, тъй като плащанията се правят в края на месеца. Държавите на стария континент зависят силно от руски газ. Около 40% от синьото гориво на Европа идва от Русия, което означава, че евентуалното му спиране ще има катастрофални последици.

„Дейли мейл“ припомня, че след началото на инвазията в Украйна, редица държави, сред които всички от ЕС, наложиха жестоки санкции на Русия. Сега Кремъл отвръща на удара, като принуждава „недружелюбните държави“ да плащат газа в рубли. В четвъртък Владимир Путин подробно обясни как ще става плащането. „Предлагаме на контрагентите от такива страни ясна и прозрачна схема. За да купят руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащания за газ, доставен започвайки от утре, 1 април текуща година", казва руският президент. Той бе категоричен, че ако такива плащания няма да се извършват, Москва ще смята това за неизпълнение на задълженията от страна на купувачите с "всички произтичащи от това последици".