0

Е вропейският парламент съобщи, че одобрява незабавното отпускане на 3,4 милиарда евро за страните от ЕС, които са приютили украински бежанци.

Решението, предложено вчера от посланиците на страните от ЕС, е прието с 549 гласа "за", един "против" и осем въздържали се.

Утвърдената днес сума е само част от финансирането, предвидено до края на годината, уточни по-рано Съветът на ЕС. Средствата се отпускат от бюджета за икономическо възстановяване след пандемията и ще послужат основно на страните, където пристигат или през които преминават най-много бежанци.

Предварително изплатените тази година средства ще бъдат увеличени от 11 на 15 на сто за всички държави от ЕС и от 11 на 45 на сто за страните, където притокът на бежанци от Украйна възлиза на над един процент от броя на местното население в края на първия месец след началото на руските военни действия.

Държавите, които ще получат 45 на сто предварително финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които имат обща граница с Украйна, както и Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава един процент от местното население към 23 март.

Въвежда се остойностяване от 40 евро на седмица за приет бежанец, за да бъде по-лесно и бързо използването на средствата. Ще бъдат покривани разходите за 13 седмици престой от датата на пристигане на украинците. 

Съветът на ЕС, който трябва също да одобри формално решението, вече поясни, че ще бъдат отпуснати около 17 милиарда евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за посрещане на нуждите на бежанците от Украйна. Предвижда се средствата да послужат за осигуряване на подслон, образование и здравни грижи.