0

Е вропейският съюз за радио и телевизия (EBU) повторно заяви, че Евровизия-2023 няма да се проведе в Украйна. Това се казва в официално изявление на сайта.

"EBU изцяло разбира разочарованието на обществото, предизвикано от решението на организаторите да откажат конкурсът да се проведе в Украйна", се казва в съобщението.  

"На първо място за EBU е било и е изпълняването на условията, гарантиращи безопасността на всички работници и участници в мероприятието, чието планиране трябва да започне още сега в страната, която ще приема конкурса", добавиха от EBU. 

Организаторите на конкурса съобщават още, че за Евровизия-2023 са акредитиран над 10 000 души, включително снимачни групи, журналисти и така нататък. Очаква се, че на събитието ще присъстват около 30 000 почитатели на музиката от цял свят. "Безопасността им е най-главната ни грижа", отъблеязаха от EBU.

Европейският съюз за радио и телевизия заяви още на 17 юни, че конкурсът Евровизия 2023 година няма как да се проведе в Украйна, затова представителите му са се обърнали към Великобритания, която зае второ място тази година.  

Украинският министър на културата и информационната политика Александър Ткаченко заяви, че Украйна няма да се съгласи с това решение на EBU.