0

О рганизацията на обединените нации, САЩ и хуманитарни организации осъдиха руската атака срещу детска болница в украинския град Мариурпол вчера, предадоха информационните агенции. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид и призова за налагане на още по-тежки санкции на Москва.

Организацията на обединените нации, САЩ и хуманитарни организации осъдиха руската атака срещу детска болница в украинския град Мариурпол вчера, предадоха информационните агенции. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид и призова за налагане на още по-тежки санкции на Москва.

"Детска болница, родилен дом - с какво те са заплашили Руската федерация? Каква е тази държава, Руската федерация, която се страхува от болници, от родилни домове и ги унищожава? Малки бендеровци ли имаше там? Бременните жени ли щяха да стрелят по Ростов? Някой в родилния дом е унижавал рускоговорящите ли? Какво беше това - денацификация на болницата? Всичко, което окупаторите правят с Мариупол, вече е отвъд зверството.
Не сме правили и никога не бихме направили нещо подобно на това военно престъпление в нито един град в Донецк или Луганск, нито в който и да е регион. Не и в който и да е град на Земята. Защото сме човешки същества. А вие?" Пита Зеленски.

При бомбардировката бяха ранени 17 души - бременни жени и болничен персонал, съобщи представителят на местните власти Павло Кириленко.

Русия обяви новината за фейк и официално отрече да е била атакувана детската болница. Първият заместник-представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски нарече фейк твърдението на украинската страна, че има пострадали цивилни граждани от руска атака. Повод за реакцията му стана изявление на генералния секретар на ООН Антониу Гутереш, който осъди в своя профил в Twitter "днешното нападение над болница в Мариупол, където са разположени родилно и детско отделение". Гутереш отбелязва, че цивилните плащат висока цена за войната и призова да се прекрати насилието, съобщава РИА "Новости".

"Така се раждат фейк новините", коментира по този повод руският представител в ООН Дмитрий Полянски. "В свое изявление още на 7 март ние предупредихме, че тази болница е превърната във военен обект от радикалите. Буди тревога, че ООН разпространява тази информация без да я провери, заяви Полянски.

На заседанието Съвета за сигурност на ООН на 7 март Василий Небензя заяви, че по данни на жители на Мариупол целият персонал на родилен дом №1 в града е изгонен от болницата, която националистите в града са превърнали в огнева позиция.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката "ужасяваща". "Цивилните плащат най-високата цена за война, която няма нищо общо с тях. Това безсмислено насилие трябва да спре. Спрете кръвопролитията сега", призова Гутериш.

САЩ осъдиха "варварското" нападение срещу детската болница в Мариупол. Говорителката на Белия дом Джен Саки определи като "ужасяваща варварската употреба на военна сила срещу невинни цивилни в суверенна държава".

От организацията "Лекари без граници" посочиха, че не могат да потвърдят, че атаката е била насочена конкретно към болницата, но според техен персонал през последните няколко дни сраженията са засегнали домове и болници.

Кейт Уайт от "Лекари без граници" каза, че получаването на медицинска помощ в Мариупол е все по-трудно, особено за бременни жени и възрастни хора.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел каза, че е ужасена от съобщението за атаката срещу детската болница в Мариупол. "Още не знаем броя на пострадалите, но се опасяваме от най-лошото", посочи тя.

Първият заместник-посланик на Русия в ООН Дмитрий Полянски реагира на изявлението на Антониу Гутериш и посочи, че ООН разпространява невярна информация, съобщава ТАСС. "Ето как се раждат фалшивите новини. Ние предупредихме в наше изявление от 7 март, че радикали са превърнали тази болница във военен обект. Много обезпокоително е, че ООН разпространява тези данни, без да провери, написа в Туитър първият заместник-посланик на Русия в световната организация.