0

Г ермания се е съгласила да отпусне още 720 милиона долара, които да бъдат разпределени между повече от 300 организации за социално подпомагане в световен мащаб за домашни грижи и услуги за оцелели от Холокоста, съобщи организация, която се занимава с искове от името на евреите, пострадали от нацистите.

Германия се е съгласила да отпусне още 720 милиона долара, които да бъдат разпределени между повече от 300 организации за социално подпомагане в световен мащаб за домашни грижи и услуги за оцелели от Холокоста, съобщи организация, която се занимава с искове от името на евреите, пострадали от нацистите.

"Горди сме да обявим това значително отпускане в момент, когато тези средства са от решаващо значение поради възрастта, бедността и нарастващата инвалидност на намаляващото население от оцелели", заяви Гидеон Тейлър, президент на базираната в Ню Йорк Конференция за еврейските материални искове към Германия, наричана още Конференция за исковете, информира Асошиейтед прес. "Знаем, че тези средства осигуряват жизненоважна подкрепа в тези трудни времена", добави той.

Новите средства представляват най-голямата сума, отпускана някога на Конференцията за исковете, за социални услуги в рамките на една година, се казва в изявление на организацията. По техни изчисления приблизително 120 000 обеднели оцелели ще се възползват от услугите, заплащани от тези средства.

През 2021 г. Конференцията по исковете е разпределила 653 млн. долара под формата на безвъзмездни средства за стотици агенции за социални услуги по целия свят.

Новите средства се разпределят между организациите за социално подпомагане в регионите, в които живеят значителен брой оцелели, за да се гарантира, че там оцелелите от Холокоста имат достъп до жизненоважни услуги като домашни грижи, медицински грижи, спешна помощ и храна.

"Оцелелите ще бъдат подкрепяни, където и да живеят, независимо дали става дума за райони, разкъсвани от война, или за конфликтни зони, и независимо от препятствията", заяви Грег Шнайдър, изпълнителен вицепрезидент на Конференцията. "Независимо дали сме изправени пред продължаващата пандемия, проблемите с инфлацията или заплахата от война, ние сме решени да осигурим домашни грижи, храна и лекарства за бедните възрастни хора, оцелели от Холокоста''.

От 1952 г. насам германските правителства са изплатили около 90 млрд. долара на физически лица за страдания и загуби в резултат на преследване от страна на нацистите. Много от оцелелите от Холокоста излизат от войната без нищо и днес все още са бедни.

Същевременно германският канцлер Олаф Шолц започна днес на първото си посещение в Ерусалим като ръководител на правителството. Преди да разговаря с израелския премиер Нафтали Бенет, Шолц отдаде почит на жертвите на Холокоста, предаде Франс прес.

"Масовото убийство на евреи бе започнато от Германия. То бе планирано и осъществено от германци. Затова германското правителство винаги носи отговорност за сигурността на Държавата Израел и за защитата на живота на евреите", написа Олаф Шолц в Златната книга на мемориалния комплекс "Яд Вашем".

Визитата протича на фона на руска инвазия в Украйна, подтикнала Германия да спре оспорвания германско-руски газопровод "Северен поток-2" и да достави оръжия на Киев, отбелязва АФП. Олаф Шолц увери вчера, че на Русия "със сигурност" ще бъдат наложени нови санкции. Германският канцлер призова да бъде сложен край на "клането" и заяви, че Украйна "се бори за оцеляване".

Еврейската държава зае по-предпазлива позиция, като изтъкна добрите си отношения и с Украйна, и с Русия - основни източници на имиграцията на евреи в Израел. Сто тона хуманитарна помощ, включваща системи за пречистване на вода и медицински консумативи, ще бъдат изпратени в Украйна от Израел, отказал според местни медии да достави оръжия на Киев.

Пристигането на Шолц в Израел съвпада и с момента, в който преговорите за възстановяване на ядрената сделка с Иран, в които участва и Германия, навлизат във финалната си фаза. Израел - съюзник на САЩ и заклет враг на Иран, вижда в Техеран и ядрената му програма заплаха за своята сигурност и сигурността на Близкия изток.

Споразумение за ядрената програма на Иран "не може повече да се отлага", заяви Шолц в Ерусалим. "Сега е моментът да се вземе решение", каза той на обща пресконференция с Бенет, чиято страна дейно се противопоставя на споразумението. "Време е да кажем "да" на нещо, което представлява добро и разумно решение", добави германският канцлер.