0

П равителството на #Германия ще спре процеса на сертифициране на газопровода "Северен поток 2" до второ нареждане. Германският канцлер Олаф Шолц направи това изявление, съобщи германското издание Der Tagesspiegel.

Шолц заяви, че Русия е нарушила международните си споразумения и е предприела "неразбираемата и неоправдана" стъпка да признае независимостта на Донецката и Луганската народна република.

Спирането на процеса на одобрение на газопровода ще изпрати сигнал на Москва, че "подобни действия няма да останат без последствия", каза Шолц.

Междувременно министерството на външните работи на Украйна поиска от украинския президент Володимир Зеленски да обмисли възможността за скъсване на дипломатическите отношения с Русия. Самият Зеленски заяви това на пресконференция с естонския президент Алар Карис.

Виждаме атака срещу суверенитета и териториалната цялост на нашата държава. Получих молба от украинското външно министерство да разгледаме възможността за скъсване на дипломатическите отношения с Русия. Ще работя по този въпрос веднага след пресконференцията ни. Зеленски добави, че "с признаването на така наречената Л/ДНР Русия създава правни основания за въоръжена агресия срещу Украйна".