0

М омченце от украинския град Запорожие бе наречено „герой на деня“ от словашките власти, след като то само прекосило словашко-украинската граница, предаде Си Ен Ен. 

11-годишното дете носело раница, найлонова торбичка и паспорт, а на ръката му бил написан телефонен номер, съобщи МВР на Словакия. Момчето прекосило цяла Украйна с влак, като изминало над хиляда километра.

„Той дошъл сам, защото родителите му трябвало да останат в Украйна. Доброволци се погрижиха за него, заведоха го на топло място и му дадоха храна и напитки“, изтъкна ведомството.

В изявлението, постнато на страницата на МВР във Фейсбук в събота, се казва, че благодарение на информацията, написана на ръката на момчето, и на листче, пъхнато в паспорта му, те успели да се свържат с негови роднини в Словакия, които отишли да го приберат.

„Той спечели сърцата на всички с усмивката си, безстрашието и решимостта си, достойни за истински герой“, се казва в изявлението.     

Във видео, публикувано в неделя, майката на момчето – Юлия Володимиривна Писецка, благодари на словашките граничари и доброволци задето са посрещнали сина й.

Тя обясни, че не е могла да пътува с него, тъй като е вдовица и не може да напусне своята майка, за която трябва да се грижи, предаде Яху нюз.