0

А ктьорът Матю Макконъхи изнесе силно критична емоционална реч на брифинг в Белия дом, разказвайки историите на загиналите деца при стрелбата в началното училище в Ювалде, Тексас. Там тийнейджърът Салвадор Рамос застреля 19 деца и две учителки. Макконъхи посети градчето и се срещна със семействата на жертвите.

Самият Макконъхи е роден в Увалде. Той и съпругата му Камила Алвес са прекарали по-голямата част от изминалата седмица със семействата на убитите в родния му град деца. Актьорът показа снимки на техни рисунки и донесе в залата за зелените кецове, които едно от загиналите момичета е носило всеки ден и които са били използвани за идентифициране на тялото ѝ след стрелбата.

Матю Макконъхи обяви, че е нужно да разкаже техните лични истории, за да покаже, че трябва да се предприемат действия, и за да се почете паметта на 19-те деца и двамата учители, убити в началното училище миналия месец.

Той каза, че сега има "прозорец от възможности" за въвеждане на смислена реформа на законодателството в областта на оръжията, и призова за подробни проверки на миналото на притежателите им, повишаване на минималната възраст за закупуване на AR-15 до 21 г., период на изчакване при закупуване на полуавтоматично оръжие и др.

"Това са разумни, практически, тактически разпоредби за нашата нация, щати, общности, училища и домове. На отговорните притежатели на оръжие им е писнало да бъде злоупотребяванo с Втората поправка и тя да бъде заложник на луди хора. Тези разпоредби не са крачка назад - те са стъпка напред за гражданското общество и Втората поправка", каза Макконъхи в своята 20-минутна реч от подиума.

По време на силно емоционалното си изказване Макконъхи говори подробно за това какви мечти са имали убитите деца - един е искал да бъде морски биолог, друг се е готвел да чете библейски стих в църквата следващата седмица, трети е искал да кандидатства в училище по изкуства в Париж.

"Можете да почувствате шока в града. Можете да почувствате болката, отрицанието, разочарованието, гнева, вината, тъгата, загубата на животи, спирането на мечтите", каза той.