0

К лючовият за украинската защита град Северодонецк е на път да падне под руски контрол, призна губернаторът на Луганска област Сергей Хайдай, който открито заяви, че е готов да предаде града веднага.

Населеното място е изключително важно за битката за Донбас, но Хайдай каза, че ако получи заповед от Киев да предаде града на руските сили, ще го направи. По думите му Северодонецк, който е една от последните крепости на Украйна в региона, е нападнат от всички страни. Украинските войски все още държат индустриална зона в града, добави Хайдай.

Изявлението му идва малко след като друг изключително важен град в Донбас беше атакуван, а именно Славянск. След руски обстрел населеното място остана без вода, електроенергия и газ, оставяйки последните останали военни там пред опасността да бъдат обградени.

Превземането на областите Луганск и Донецк, които заедно представляват Донбас, е главната цел на военните действия на Русия. Конфликтът вече навлезе в 100-ия си ден. През последните дни Русия затяга хватката си върху Донбас - постига бавен, но стабилен напредък в подчиняването на региона с непрестанен артилерийски огън, отбеляза и британското военно министерство. По данни на Лондон 90% от Луганска област се контролира от Русия и е вероятно Путин ще има пълен контрол над района през следващите две седмици. Украинският президент Володимир Зеленски пък изчисли, че в момента силите на Москва контролират 20 процента от територията на страната му.

Тежката ситуация в Северодонецк, поставя под огромна заплаха и украинската войска в Лисичанск. Според кмета на града, Александр Заика, ситуацията в града е ужасна. Около 60 процента от инфраструктурата и жилищата са унищожени, а интернет, мобилна мрежа и газови услуги са изключени, каза градоначалникът и добачи, че „обстрелът става все по-силен всеки ден“.