0

Г енералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви днес, че ескалацията на военните операции на Русия в Украйна води до ескалация на нарушенията на правата на човека и глобалната организация ги наблюдава с екипи на терен, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви днес, че ескалацията на военните операции на Русия в Украйна води до ескалация на нарушенията на правата на човека и глобалната организация ги наблюдава с екипи на терен, предаде Ройтерс.

“Ескалацията на военните операции на Руската федерация в Украйна води до ескалация на нарушенията на правата на човека”, се казва в записаната реч на Гутериш на откриването на заседанието на базирания в Женева Съвет по човешки права. “Трябва да покажем на всички в Украйна, че сме до тях в момента, когато имат нужда”, добави той.

В същата реч Гутериш каза, че докладът на комисията на ООН за адаптиране към изменението на климата, който трябва да бъде публикуван по-късно днес, е друг “предвестник за края на света, който познаваме”. Той призова за спазване на Парижкото споразумение от 2015 година.