0

Ф ренският президент Еманюел Макрон беше уловен да обяснява трескаво на американския си колега Джо Байдън, че арабските страни не могат да произвеждат достатъчно петрол, за да помогнат за решаването кризата с горивата.

По време на срещата на Г-7 двамата лидери бяха заснети от камери да разговарят. Видимо притесненият Макрон обясняваше на Байдън, че е имал разговор с лидера на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахайян. „Той ми каза две неща: „Ние сме на максимален произвоствен капацитет (на петрол, бел. ред.). И тогава той каза, че саудитците могат да увеличат със 150 хиляди барела на ден”.

Разговорът, който уж трябваше да е личен, беше проведен пред няколко камери и журналисти, което накара мнозина да заподозрат, че Макрон умишлено е искал света да чуе оплакването му.

Информацията на Макрон означава, че посещението на Байдън в Саудитска Арабия следващия месец може да не успее да привлече богатите на петрол арабски държави да помогнат за смекчаване на скока в цените на горивата свързан с войната в Украйна. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се възприемат като единствените две страни в групата производители, ОПЕК, които все още биха могли да помогнат за увеличаване на глобалните доставки“.