0

М ощно земетресение удари Североизточна Япония в следобедните часове, предаде агенция Киодо. Трусът с магнитуд от 7,3 накара японската метеорологична агенция да издаде предупреждение за опасност от високи вълни цунами за тихоокеанското крайбрежие на региона.

Мощно земетресение удари Североизточна Япония в следобедните часове, предаде агенция Киодо. Трусът с магнитуд от 7,3 накара японската метеорологична агенция да издаде предупреждение за опасност от високи вълни цунами за тихоокеанското крайбрежие на региона.

Киодо съобщи, че са засегнати префектурите Мияги и Фукушима.

Земният трус е регистриран край главния японски остров Хоншу. Епицентърът е бил край префектура Фукушима, на дълбочина от около 60 километра под океанското дъно, предаде ТАСС.

В префектурите Фукушима и Мияги очакват цунами с височина до 1 метър. Земетресението е било усетено силно и в Токио в продължение на около една минута.

Японската телевизия Ен Ейч Кей съобщи, че се проверява дали не е възникнала извънредна ситуация в АЕЦ „Фукушима 1“ и „Фукушима 2“. В канцеларията на премиера Фумио Кишида е създаден кризисен щаб.

Над 2 милиона домакинства са останали без електричество, предаде Франс прес.

Второ земетресение с магнитуд от 5,6 беше усетено в крайбрежните райони на японската префектура Фукушима.

Преди това в същия район имаше земен трус от 7,3 и след него беше обявена тревога за опасност от високи до 1 метър вълни цунами. До момента в Ишиномаки, префектура Мияги са се появили вълни с височина от 20 сантиметра, съобщи агенция Киодо.

Японският министър на промишлеността обяви, че АЕЦ „Фукушима Даичи“ е като цяло в добро състояние. В префектура Фукушима много хора са били откарани в болница след първия трус.

Японските летища „Ханеда“ и „Нарита“ не са пострадали от мощното първо земетресение. Влакът стрела „Тохоку Шинкансен“, превозващ 100 души, е излязъл от релсите заради земетресението, но пострадали няма.