0

Г ръцкото правителство обмисля да намали данък добавена стойност (ДДС) за хляба и олиото. Идеята е тези продукти да се облагат с данък в размер на 6 на сто вместо досегашните 13% съобщава гръцкото издание „Мъни ревю“. В рамките на няколко дни цената на хляба, който е основен продукт в потребителската кошница на гръцките граждани, се е увеличила с 20 на сто, посочва изданието.  

Изчисленията обаче показват, че намаляването на ДДС на хляба ще струва на държавния бюджет 150 милиона евро, като съществуват и опасения, че мярката може да не повлияе реално на цената му. На заседание на правителството, което ще се състои в понеделник под председателството на премиера Кириакос Мицотакис, ще бъде обсъден възможният дефицит на стоки заради войната в Украйна и допълнителни мерки за подпомагане на домакинствата.

Според предварителните прогнози инфлацията през март в Гърция е близо 8 на сто, отбелязва изданието. Внос на царевица от България, Румъния и дори от Южна Америка ще се обсъждат още на правителственото заседание, пише вестник „Етнос“. Кабинетът на Мицотакис обмисля алтернативни доставки на стоки, които сега не могат да пристигнат от Русия и Украйна. Предложенията са още за внос на олио от Аржентина и жито от европейски държави и Канада. Правителството ще обсъжда и финансова помощ за животновъди и земеделци.