0

П резидентът на Русия Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Донбас. Това се случи в реч, излъчена в телевизионен ефир.

Той призова украинските войници да се предадат и да се приберат по домовете си и предупреди, че ако това не се случи, Киев ще носи отговорността за по-нататъшни кръвопролития. Държавният глава определи действията си като "самозащита" и подчерта, че истината и справедливостта са на страната на Русия. Путин беше категоричен, че Москва няма намерение да окупира Украйна.

Минути по-късно започна нанасянето на тежки артилерийски удари в районите на Донецк и Луганск. Ракети бяха изстреляни по всички важни военни обекти и бази в поне половин Украйна.

В речта си Путин попиля Запада, като го нарече „империя на лъжите, формирана от Съединените щати“. „Американските политици, политолози и журналисти пишат и говорят за факта, че през последните години в Съединените щати е създадена истинска империя на лъжите. Съединените щати са велика страна, системообразуваща сила, чиито сателити не само кротко и покорно се съгласяват, пеят заедно с нея по всеки повод, но и копират поведението й, приемат с ентусиазъм правилата, които Вашингтон налага. Следователно, с увереност да кажем, че целият така наречен Западен блок, формиран от Съединените щати по техен образ и подобие, е изцяло една и съща империя на лъжата“, каза руският лидер.

Той припомни операциите на САЩ в Близкия изток, включително в Ирак, като отбеляза, че това са най-впечатляващите, но в никакъв случай единствените примери за незачитане на международното право.

Заради ситуацията, украинският президент Володимир Зеленски поиска от Националния съвет по сигурност и отбрана да обяви военно положение в страната. САЩ осъдиха решението на Русия, като обявиха, че "Съединените щати и техните съюзници ще отговорят единно и решително на тази "непредизвикана и неоправдана атака на руските въоръжени сили" срещу Украйна".