0

Н емският в. „Билд“ твърди, че разполага с подробен план за нахлуването на Русия в Украйна и последващата ѝ окупация, който е изготвен от източници от разузнаването.

Планът се състои от три етапа.

Етап 1: Обсада на градове.

Според източниците на "Билд" руската армия планира да обкръжи и обсади големите градове в страната, след унищожаването на украинските въоръжени сили в полеви условия.

След това в обсадените градове се активират инфилтрирани разузнавателни клетки и лоялни на Путин политици. Те имат за задача да установят "проруски власти" в градовете, които впоследствие да преговарят за капитулация. Според доклада тази практика ще бъде прилагана в ключови градове, докато всички мегаполиси в Украйна, в които не се водят градски бойни действия, не бъдат поставени под руски контрол.

Етап 2: Свикване на "Народната рада"

След като всички големи градове в страната капитулират и преминат под руски контрол, Путин, според източници на „Билд“, планира да свика нов украински парламент, т.нар. народна рада. Тя ще премахне на Върховната рада. От Народната рада ще се излъчи "заместващо правителство", което от този момент нататък ще управлява страната под руски контрол. 

Етап 3: Извънредно положение

„Билд“ определя задачата на новото проруско правителство по следния начин: "Задачата на този орган ще бъде да обяви извънредно положение и да изпълни плана на Русия за създаване на лагери, в които ще бъдат затваряни онези украинци, които са се проявили като инакомислещи". Според вестника списъците на тези, които ще бъдат изпратени "в лагерите", вече са изготвени.

Останалата част от населението ще бъде "тероризирана чрез масово използване на руски и новосъздадени проруски специални служби, докато съпротивата срещу руските окупатори бъде сломена. Пример за това е потушаването на движението след изборите в Беларус през 2020 г."

"Проруската полицейска държава" в Украйна, според „Билд“, след като бъде създадена, ще има за цел да "създаде условия за общонационален референдум за присъединяване към Русия". По този начин целта на Путин е да създаде "обединена държава на съвременна Украйна, Беларус и Русия с местни марионетни режими по съветски модел и централизиран контрол от Москва".

И накрая, сроковете.

Според източниците на "Билд" атаката може да започне през февруари и "не по-късно от март". А "източниците" наричат "пълното нахлуване в този момент най-вероятния сценарий".

Междувременно стана ясно, че украинската армия започна учения за водене на бойни действия в населени места. Ученията се водят в района около ядрената централа в Чернобил, като целта на украинската армия е да се подготви за евентуална руска инвазия, предаде ДПА.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски

заяви, че това е първото по рода си широкомащабно военно учение в забранения за достъп район. Видео, разпространено от вътрешното министерство, показа тренировки на стрелба с минохвъргачи в град Припят, който е необитаем от ядрената авария в Чернобил през 1986 г. Обучението включваше и спасяване на ранени и обезвреждане на мини.

Русия разположи над 100 000 военни по границата си с Украйна. Това предизвика страхове, че Кремъл планира инвазия, но Москва отрича всякакви подобни намерения.

Според Украйна един от възможните сценарии е руско нападение от север през територията на Беларус. Ако това стане, украинската армия ще трябва да се подготви за боеве в засегнатия от радиацията от ядрената катастрофа район на Чернобил. Украинската столица Киев е на по-малко от 70 километра от забранената зона около Припят и на малко над 80 километра от беларуската граница.