0

З ападните оръжия, които се вливат в Украйна, помогнаха да се потуши първоначалната офанзива на Русия и изглежда, че ще играят централна роля в предстоящата, потенциално решаваща, битка за оспорвания украински регион Донбас. Въпреки това руските военни не постигат особен напредък в спирането на това, което се превърна в исторически оръжеен експрес.

Само цифрите на САЩ са все по-големи: над 12 000 оръжия, предназначени за поразяване на бронирана техника, около 1400 ракети "Стингър", изстрелвани от рамо, за сваляне на самолети и над 50 милиона боеприпаси, наред с много други неща. Десетки други държави увеличават общия брой, съобщи АП.

Администрацията на Байдън подготвя още един, по-разнообразен пакет военна помощ, на обща стойност 750 млн. долара, който ще бъде обявен през следващите дни, заяви във вторник пожелал анонимност високопоставен служител на отбраната на САЩ. Допълнителната помощ е знак, че администрацията възнамерява да продължи да разширява подкрепата си за военните усилия на Украйна.

Тези въоръжения помогнаха на недостатъчно въоръжената украинска армия да направи така, че да не се сбъднат прогнозите, че Украйна бързо ще бъде превзета от Русия. Те отчасти обясняват защо армията на руския президент Владимир Путин се отказа, поне засега, от опита си да превземе столицата Киев и се съсредоточи върху битката за Източна и Южна Украйна.

Американски служители и анализатори предлагат многобройни обяснения за това защо руснаците имат толкова малък успех в пресичането на западните оръжия, които се движат по суша от съседните страни, включително Полша. Сред вероятните причини са: Неуспехът на Русия да спечели пълен контрол над небето на Украйна, което ограничава използването на въздушната й мощ. Освен това руснаците изпитват затруднения да доставят оръжия и доставки на собствените си войски в Украйна.

Някои казват, че проблемът на Москва започва у дома

"Краткият отговор на въпроса е, че те са епично некомпетентна армия, която се ръководи лошо от самия връх", казва Джеймс Ставридис, пенсиониран адмирал от военноморските сили на САЩ, който беше висш командващ на НАТО в Европа от 2009 до 2013 г.

Руснаците са изправени и пред практически пречки. Робърт Г. Бел, дългогодишен служител на НАТО, а сега професор в Школата по международни отношения "Сам Нън" към Техническия университет в Джорджия, заяви, че пратките могат да бъдат скрити или замаскирани по начин, който да ги направи неуловими за руснаците - "ако не разполагат с шпионска мрежа на място", която да установи движението на конвоите.

"Не е толкова лесно да се спре този поток от помощи, колкото изглежда", казва Стивън Бидъл, професор по международни и обществени въпроси в Колумбийския университет. "Неща като боеприпаси и ракети, изстрелвани от рамо, могат да бъдат транспортирани в камиони, които изглеждат като всеки друг търговски камион. А камионите, превозващи боеприпаси, които руснаците искат да спрат, са само малка част от много по-голям поток от стоки и търговия, който се движи в Полша и Украйна и през границата.

"Така че руснаците трябва да намерят иглата в тази много голяма купа сено, за да унищожат оръжията и боеприпасите, които търсят, и да не хабят оскъдните боеприпаси за камиони, пълни с хартия за принтери, бебешки пелени или кой знае какво още."

Дори с тази западна помощ не е сигурно дали Украйна в крайна сметка ще надделее срещу по-големи руски сили. Администрацията на Байдън  не смята да ангажира американски войски в борбата. Вместо това тя предпочете да организира международно осъждане и икономически санкции, да предостави разузнавателна информация, да подсили източния фланг на НАТО, за да възпре по-широка война с Русия, и да дари оръжия.

В средата на март руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че доставките на оръжие ще бъдат цели. "Предупредихме Съединените щати, че напомпването на Украйна с оръжия от редица държави, което те организираха, е не само опасен ход, но и действие, което превръща съответните конвои в законни цели", каза той в телевизионно изказване.

 

Но досега руснаците изглежда не са отдавали голямо значение на пресичането на потока от оръжия, може би защото техните военновъздушни сили се притесняват да летят заради противовъздушната отбрана на Украйна, за да търсят и атакуват конвои с доставки в движение. Те са нанасяли удари по стационарни обекти като складове за оръжие и места за съхранение на гориво, но с ограничен ефект.

В понеделник руснаците заявиха, че са унищожили четири ракетни установки С-300 земя-въздух, които са били предоставени на Украйна от неуточнена европейска държава. Словакия, която е член на НАТО и граничи с Украйна, подари миналата седмица точно такава система, но отрече тя да е била унищожена. Във вторник руското министерство на отбраната съобщи, че ракети с далечен обсег на действие са били използвани за поразяване на два украински склада за боеприпаси.

Със засилването на сраженията в Донбас и може би по сухопътния коридор към анексирания от Русия Кримски полуостров, Путин може да се почувства принуден да нанесе по-силен удар по оръжейния „тръбопровод“, който украинският президент Володимир Зеленски нарече жизненоважен за оцеляването на нацията му.

Междувременно почти всеки ден пристигат зашеметяващи по обем и асортимент военни материали.

"Обхватът и скоростта на нашата подкрепа за задоволяване на отбранителните нужди на Украйна са безпрецедентни", заяви прессекретарят на Пентагона Джон Кърби. Той съобщи, че приблизително 2,5 млрд. долара в оръжия и други материали, които са били предложени на Украйна от началото на управлението на Байдън, се равняват на повече от половината от обичайния бюджет за отбрана на Украйна.

Един пример: Пентагонът твърди, че е предоставил повече от 5000 ракети Javelin, които са сред най-ефективните оръжия в света срещу танкове и други бронирани машини - и могат да свалят дори ниско летящ хеликоптер. Ракетата, тежаща 23 килограма, се изстрелва от един войник; от стартовата тръба тя излита нагоре под стръмен ъгъл и се спуска директно върху целта - удря горната част на танка, където бронята му е най-слаба.

Конкретните маршрути, използвани за пренасяне на американски и други западни материали в Украйна, са секретни от съображения за сигурност, но основният процес не е такъв. Само тази седмица два американски военни товарни самолета пристигнаха в Източна Европа с различни стоки - от картечници и боеприпаси за леко стрелково оръжие до бронежилетки и гранати, съобщи Пентагонът.

Подобен товар се очаква по-късно тази седмица, за да завърши доставката на помощта от 800 млн. долара, одобрена от президента Джо Байдън преди един месец. Оръжията и оборудването се разтоварват, преместват се на камиони и се вкарват в Украйна от украински войници, за да бъдат доставени. Кирби заяви, че понякога материалите достигат до военнослужещите на терен в рамките на 48 часа след влизането им в Украйна.