0

У краинският президент Володимир Зеленски съобщи в социалните мрежи за задържането на Виктор Медведчук, ръководител на партията "Опозиционна платформа - За живот". Украинският лидер публикува снимка, на която политикът е с военна униформа и белезници.

"Благодарение на СБУ беше проведена специална операция. Добре свършена работа", написа украинският президент, като обеща да разкрие подробности по-късно. СБУ публикува и снимка на задържаното лице.

През май 2021 г. Генералната прокуратура на Украйна обвини Медведчук в държавна измяна и съдът го изпрати под домашен арест. Политикът напусна мястото, където е трябвало да бъде по съдебна заповед, след като започна руската инвазия през февруари 2022 г.

Представители на Медведчук заявиха, че той остава в Киев. През март дейността на опозиционната партия "Платформа - За живот" в Украйна беше преустановена.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков не можа да потвърди информацията за задържането на Медведчук от Киев.

"Не мога да кажа нищо, доколкото то отговаря на действителността. Би било погрешно да се каже каквото и да било без потвърждение... В крайна сметка толкова много фалшификати сега идват от Украйна, толкова много фалшификати са професионално или непрофесионално създадени в Украйна", каза той.

Виктор Медведчук е смятан за един от най-влиятелните проруски политици в Украйна. В медиите е наричан "кум" на руския президент Владимир Путин. През 2019 г. срещу Медведчук вече е било заведено дело за държавна измяна, но не е стигна до съд и е бе прекратено.

Неговият съмишленик Тарас Козак е преследван за държавна измяна заедно с Медведчук. Те са заподозрени в опит за кражба на природни ресурси, разкриване на държавни тайни пред руските специални служби и антиукраински дейности.