0

У краинският министър на отбраната Олексий Резников оповести нови приблизителни данни за убитите, ранените и разрушенията от водената от Русия война в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

 

Украинският министър на отбраната Олексий Резников оповести нови приблизителни данни за убитите, ранените и разрушенията от водената от Русия война в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

 

Резников каза във видеообръщение, че са регистрирани най-малко 400 убити и 800 ранени цивилни. Сред тях са 38 убити и над 70 ранени деца. „Тези данни определено са непълни“, подчерта той.

Засега числата не може да бъдат проверени по независим път, отбелязва АП.

Резников каза, че при руски въздушни удари са разрушени над 200 украински училища, 34 болници и 1500 жилищни сгради.

Според него около 10 000 чуждестранни студенти, включително от Индия, Китай и страни от Персийския залив, са блокирани от сраженията. Той също така съобщи за нападения срещу британски и швейцарски журналисти.

По думите му украинските сили са убили над 11 000 руски войници.

„Руските нашественици стрелят по хуманитарни коридори, по които цивилни се опитват да избягат“, заяви Резников, без да уточни къде.

Представители на руските власти досега са признали за неколкостотин загинали руски войници, отбелязва АП.

Прекратяването на огъня в района на украинския град Суми до голяма степен се спазва днес и това позволи евакуацията на цивилни, сред които близо 1000 чуждестранни студенти, по хуманитарен коридор, каза регионалният ръководител Дмитро Живицки, цитиран от Ройтерс. По думите му конвои от по 20-30 частни автомобили са отпътували на етапи.

Руските сили са нанесли снощи въздушни удари по две петролни бази в Житомирска област в Северна Украйна, заяви регионалният ръководител Виталий Бунечко. Той каза, че руските сили бомбардират гражданска инфраструктура и домове в областта.