0

Р уската инвазия в Украйна навлезе в най-активната си фаза, каза говорителят на украинското министерство на отбраната Александър Мотузяник.

По думите му, цитирани от британския в. „Дейли Телеграф“, армията на Путин е само на 25 километра от пълното обкръжаване на елитните украински специални части в потенциална голяма победа за Москва в Донбас.

„Сега наблюдаваме най-активната фаза на пълномащабната агресия, която Русия разгърна срещу нашата страна. Ситуацията на източния фронт е изключително трудна, защото съдбата на страната ни може би се решава там точно в момента“, каза още той.

Междувременно стана ясно, че руските сили са поели контрола над три града в Донецка област, включително Светлодарск, каза областният управител Павло Кириленко пред Радио Свободна Европа. По-рано силите на ДНР обявиха, че градът е под техен контрол като пуснаха видео в Телеграм как украинското знаме в населеното място с руско. Светлодарск е на 80 километра югозападно от Северодонецк, в центъра на руските атаки през последните дни.

Областният управител на Луганск Сергей Хайдай също потвърди, че ситуацията в района е много тежка. По думите му „окупаторите атакуват във всички посоки едновременно – Северскодонецк, Золоте и Катериновка. Градовете около Попасня и на други места. Маршрутът Лисичанск-Бахмут е напълно блокиран. Врагът е докарал безумно много бойци и техника в нашия регион. Имат хеликоптери и тежко въоръжение“.