0

Р усия и Украйна подновяват четвъртия кръг от мирните преговори, който бе прекъснат в понеделник вечерта. За първи път обаче се заговори за сближаване в позициите.

Украинците казват, че искат пълно спиране на огъня. Това би позволило по-ефективна евакуация на мирното население от зоните на бойни действия. В понеделник за първи път е имало евакуация с лични автомобили от град Мариупол. Там положението е най-тежко от цяла Украйна. Около 160 автомобила са напуснали. Общо 4000 души са били евакуирани вчера.

Междувременно Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на Володимир Зеленски, заяви, че мирно споразумение между Русия и Украйна може да бъде постигнато още тази или следващата седмица. „Или ще се споразумеем в близко бъдеще – седмица, две или след това, преди края на месец май“, каза Арестович по време на интервю за YouTube канала на журналиста Марк Фейгин.

Четвъртият кръг от преговорите между Русия и Украйна започна в понеделник чрез видеоконферентна връзка. След техните резултати Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на Зеленски, каза, че е взета техническа пауза и преговорите ще продължат във вторник.