0

В сички станции на киевското метро по време на въздушните тревоги са достъпни за хората 24 часа 7 дни седмично, това съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от УНИАН. Съобщението е публиковано в Telegram.

Всички станции на киевското метро по време на въздушните тревоги са достъпни за хората 24 часа 7 дни седмично, това съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от УНИАН. Съобщението е публиковано в Telegram.

"Онези четири червени станции в метрото, където по организационни причини сега няма влакове, са открити за това, че киевчани могат да използват като укритие при въздушна тревога", написа Кличко. Тези станции са:"Берестейская", "Нивки", "Святошин" и "Житомирская".

Боеве в Харковска област, в Одеска загинаха 18, в Луганск - евакуация на гражданите, Киев - не се влиза

За другите станции на метрото Кличко допълни, че са достъпни за хората при въздушна опасност. Сега метрото работи в транзитен режим. Пътуването до гарата е безплатно.

По-рано бе обявено, че метрото работи в обичаен режим, с изключение на червените линии, където по организационни причини влаковете се движат от станции "Лесная" до "Шулявская".

След 15:40 Киевската градска държавна администрация съобщи в Telegram, че в града има въздушна опасност. Включени са сирените и всички призовават гражданите бързо да отидат в укритията за гражданска защита. Обновена е картата за бомбоубежища в Киев.

По-рано бе чута експлозия в Киев.

Тази нощ - 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

По-рано днес Украйна съобщи за най-малко седем загинали и деветима ранени при руски обстрел. В Одеска област има 18 убити.

От своя страна Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските военни са свалили пет самолета и руски хеликоптер.

Впоследствие руското министерство на отбраната отрече тази информация и информира, че украинската противовъздушна отбрана е неутрализирана, инфраструктурата на военните летища е изведена от строя, а украинските граничари не оказват никаква съпротива.

Ръководителят на украинската армия заяви, че е получил заповед от президента Володимир Зеленски военните да нанесат "максимални загуби на агресора".

По-късно украинските военни съобщиха, че са си върнали контрола над Луганска област и Мариупол.