0

В руското патентно ведомство Роспатент са подадени повече от 50 заявки за регистрация на известни международни марки, сред които Apple, Mastercard, Durex, BMW, Chanel, Coca-Cola, Adidas, Nike и McDonald's.
Повечето от заявките са напълно идентични с имената на оригиналните фирми, които са преустановили дейността си в Русия. Сред тях има случаи на преправяне на търговски марки - Nezpresso и Idea.
Заявките са подадени от руски предприятия и индивидуални предприемачи.
"Кой ще ни спре, ако те напуснат страната? Това е техен избор. Ако правим презервативи без име, никога няма да разберете разликата, защото те са направени от същите суровини и по същата технология. А Durex печели в сравнение с нашия партньор просто защото е Durex", казва Александър Герщайн, който планира да развива бизнеса си с марката Durex.

След началото на войната редица чуждестранни компании спряха да предлагат услугите си в Русия заради инвазията в Украйна. На 10 март председателят на Държавна дума Вячеслав Володин заяви, че на мястото на McDonald’s трябва да се появи вътрешна верига, която да се нарича „Дядя Ваня“, а след това се появиха и доста други „идеи“ по въпроса.