0

П ринц Уилям се изправи пред проблема за историческата роля на Великобритания в търговията с роби, описвайки я като „отвратителна“ и „петно върху нашата история“, в реч по време на официална вечеря.

На петия ден от кралската обиколка на Карибите, която Уилям и съпругата му Катрин правят в годината на платинения юбилей на кралица Елизабет II, той изрази своето отвращение от „ужасяващото зверство“, която е оставило толкова тежко наследство на Ямайка.

Той също така се позова на предишното осъждане на робството от баща си Чарлз, който в Барбадос миналата година каза, че "ужасяващото зверство на робството завинаги опетнява историята ни. Искам да изразя дълбоката си скръб. Робството беше отвратително. И никога не трябваше да се случва“. А Уилям, от своя страна пък заяви, че „годините също са момент за размисъл, особено тази седмица с Международния ден за възпоменание на жертвите на робството и трансатлантическата търговия с роби". 

В същото време премиерът на Ямайка Андрю Холнес предупреди херцога и херцогинята на Кеймбридж, че неговата нация „върви напред“ и възнамерява да изостави монархията по време на напрегната среща с кралските особи след антимонархични протести на острова, чийто политици искат да бъде проведен референдум за независимост тази година и да бъдат изплатени репарации за робството.

На официалната вечеря херцогиня Катрин блестеше във великолепна изумрудено зелена рокля с голи рамене на британската дизайнерка Джени Пакъм, съчетана с безценни диаманти на заем от кралица Елизабет II. Катрин носеше обеци и гривна с диаманти и смарагди.