0

П реговорите между Лавров и Кулеба продължих около час и половина, предаде ДПА. След края им двамата външни министри дадоха поотделно пресконференции.

Преговорите между Лавров и Кулеба продължих около час и половина, предаде ДПА. След края им двамата външни министри дадоха поотделно пресконференции.

Кулеба заяви, че най-тежка е ситуацията в украинския град Мариупол и че Лавров не е поел ангажимент за хуманитарен коридор оттам. "Повдигнахме въпроса с прекратяването на огъня, но не бе отбелязан никакъв напредък", изтъкна украинският министър. Въпреки това той заяви, че с Лавров са постигнали съгласие да продължат с дипломатическите усилия, предаде Франс прес.

"Украйна няма да се предаде. Отворени сме за дипломацията, но ако тя не работи, ще защитаваме страната си и народа си. Искахме да договорим прекратяване на огъня за срок от 24 часа. Лавров каза, че Москва иска да говори за хуманитарни коридори. Дойдох тук по хуманитарни съображения, заради евакуацията на цивилните. Лавров обаче не пожела да обещае нищо по този въпрос. Решихме да продължим с усилията и мисля, че този формат ще бъде използван отново", каза Кулеба.

Украинският външен министър каза, че след срещата със Сергей Лавров е останал с впечатлението, че Русия ще продължи офанзивата си и ще иска Киев да се предаде. Украйна обаче няма да се предаде, подчерта Кулеба. Той призова руските войски да напуснат украинските газови и ядрени обекти, върху които са установили контрол.

Западът се държи опасно, снабдява Украйна със смъртоносни оръжия и не е известно къде ще се окажат накрая доставените ракетни установки. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след срещата си в Анталия с украинския външен министър Дмитро Кулеба и турския външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде Ройтерс.

По думите му Западът създава опасност в региона от много години. Онези, които доставят оръжия на Украйна и наемниците там, трябва да осъзнаят опасността от това, което вършат, посочи той. Руският министър на външните работи заяви още, че с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Анталия са обсъдили хуманитарни въпроси. Напомнихме на Украйна, че Русия е представила предложенията си, посочи Лавров и добави, че Москва очаква отговор.