0

С ъществува реална опасност от избухване на Трета световна война, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Не бихме искали тези рискове да бъдат изкуствено завишавани, а има много хора, които биха искали да го направят. Опасността е сериозна, реална и не може да бъде подценявана", каза Лавров. Според него ядрената война е неприемлива, това е принципната позиция на Москва.

Доставяйки оръжия на Украйна, НАТО по същество влиза в прокси война с Русия.

Днешната ситуация в Украйна ще завърши с договор, заяви Лавров.

"Както във всяка ситуация, в която се използват въоръжени сили, разбира се, всичко ще завърши с договор, но параметрите на този договор ще се определят от етапа на военните операции, на който този договор ще стане реалност", каза министърът.

Контактите между Русия и САЩ по въпроса за Украйна биха били полезни, но Вашингтон не се интересува от тях, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Много от нас са убедени, че позицията на Украйна наистина се определя във Вашингтон, Лондон и други западни столици, и затова нашите политически анализатори казват: защо да говорим с екипа на Зеленски, трябва да говорим с американците, да преговаряме с тях, да постигнем някакво споразумение", каза Лавров пред Първи канал на руската телевизия.

"Все още продължаваме разговорите с екипа, който (украинският президент Володимир) Зеленски предложи, тези контакти ще продължат, но що се отнася до американците - вероятно ще има някаква полза, но не виждаме никакъв интерес от тяхна страна за контакти - по Украйна или по други въпроси", подчерта той.