0

У краинските военни в Донбас губят до 1000 души ежедневно, като те загиват или са ранени в боевете срещу Русия. Това заяви ръководителят на управляващата партия "Слуга на народа" във Върховната Рада Давид Арахамия, който е на посещение във Вашингтон, съобщава порталът Axios.

Според медията Арахамия е съобщил ужасяващите числа по време на изказване на кръгла маса, организирана от Германския фонд Маршал, Арахамия отбеляза, че средно въоръжените сили на Украйна губят от 200 до 500 души, убити в Донбас на ден. Председателят на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили заяви по-рано в сряда, че според оценките на Вашингтон ежедневните загуби на въоръжените сили на Украйна са около 100 души убити и около 100-300 ранени. Президентът на Украйна Владимир Зеленски в началото на юни оцени загубите на около 60-100 убити военнослужещи на ден.

Според Арахамия, тези цифри са нараснали значително през последните две седмици. В същото време, според него, украинските власти преди това са мобилизирали милион души и могат да мобилизират още два милиона във въоръжените сили на Украйна. Но основният проблем на Киев, според Арахамия, е липсата на оръжия и боеприпаси. „Имаме хора, обучени да атакуват, да контраатакуват, но за това се нуждаем от оръжия“, каза той.

 Axios отбелязва, че визитата на Арахамия във Вашингтон е с цел да обсъди с властите на САЩ възможността за увеличаване на темповете на доставките на оръжие за Киев. По-рано Конгресът на САЩ одобри отпускането на 40 милиарда долара помощ за Украйна, включително военна. Въпреки това, според Арахамия, тези средства много бавно се превръщат в реални доставки на оръжие. Партньорите на Киев, особено в Европа, започват да се фокусират върху попълването на собствените си запаси, а не върху прехвърлянето на оръжия и оборудване в Украйна.

Давид Арахамия, който ръководи украинската делегация на мирните преговори с Москва, призна, че преговорната позиция на Киев е „всъщност доста слаба“. "Следователно ние не искаме да сядаме на масата за преговори, като сме в тази позиция. Трябва по някакъв начин да променим това", каза той, подчертавайки желанието на Киев за контраофанзива за връщане на изгубените територии. В същото време той обясни, че въпреки че официалните преговори са замразени, украинската страна „веднъж или два пъти седмично“ общува с руските си колеги.