0

С ветлана Кривоногих, миноритарен акционер в банка "Россия", за която се твърди, че е близка приятелка на Владимир Путин и майка на третата му дъщеря, отдава под наем апартамент в сграда на остров Каменни в Санкт Петербург за 700 000 рубли (7800 евро) месечно, съобщи Би Би Си.

За Светлана Кривоногих бе съобщено за първи път през ноември 2020 г. от изданието „Проект“. Както се посочва в статията, тази жена, благодарение на близкото си познанство с Владимир Путин, става собственик на огромно състояние в началото на века. Изданието оценява текущото имущество на Кривоногих и семейството ѝ на 7,7 млрд. рубли. "Проект" твърди също, че дъщерята на Кривоногих, родена през 2003 г., "феноменално прилича на руския президент". Кремъл нарече материала "провокативен жълт цвят".

През октомври 2021 г. фамилията на Кривоногих фигурира в "Архива на Пандора", съдържащ документи на офшорни регистратори - в него се казва, че тя има апартамент в Монако на стойност 3,6 милиона евро. Кремъл нарече "Архива на Пандора" набор от "необосновани твърдения и изкривявания".

Апартаментът в сградата на адрес „2-рая Берьозовая алея“ №19 е обявен под наем на уебсайта на агенцията за недвижими имоти Engel & Volkers.

Както отбелязва Би Би Си, тази сграда с 21 апартамента е построена в началото на 2000 г. от компания, свързана с банка "Россия". Жилищата там са собственост на големи бизнесмени и хора, за които се смята, че са от близкото обкръжение на Путин: Аркадий Ротенберг, Юрий Ковалчук, Николай Шамалов, Сергей Фурсенко и Алексей Мордашов.

Би Би Си установи, че Кривоногих е собственик на апартамента, предложен за отдаване под наем, тъй като в обявата е посочена точната му площ - 447,4 кв. м. Това е единственият апартамент с такава площ в сградата и според Росреестър принадлежи на Кривоногих. Тя го купува през 2004 г., а пазарната стойност на апартамента в момента е около 300 млн. рубли (3,3 милиона евро).

Жилището заема четири етажа, свързани с асансьор. На приземния етаж са разположени дневната и терасата с изглед към Нева, на втория етаж има спалня и детска стая, а на третия етаж - бар с домашно кино и позлатен италиански дизайнерски шезлонг. В сутерена има гараж и помещение за прислугата.

Би Би Си отбелязва, че Engel & Volkers първо се е опитала да обяви апартамента през 2021 г. Чрез базата за недвижими имоти ЦИАН, но след като журналисти са се обадили в агенцията и на самата Кривоногих, обявата е била премахната.