0

З аместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана не очаква рискове за сигурността на страните от Северноатлантическия съюз в контекста на войната в Украйна, съобщава телевизия Диджи 24. Джоана каза, че Русия е изпратила 75 процента от въоръжените си сили в Украйна и най-вероятно конфликтът ще бъде продължителен. По думите му НАТО е напълно съгласна с Международния наказателен съд и с разследването на военните престъпления, извършени от руската армия в Украйна.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана не очаква рискове за сигурността на страните от Северноатлантическия съюз в контекста на войната в Украйна, съобщава телевизия Диджи 24. Джоана каза, че Русия е изпратила 75 процента от въоръжените си сили в Украйна и най-вероятно конфликтът ще бъде продължителен. По думите му НАТО е напълно съгласна с Международния наказателен съд и с разследването на военните престъпления, извършени от руската армия в Украйна.

Продължаваме да не очакваме рискове по адрес на сигурността на страните сюзнички. Днес Руската федерация е блокирала 75 процента от въоръжените си сили в Украйна и не очакваме, включително от тази гледна точка, рискове по адрес на сигурността на страните съюзнички, каза заместник-генералният секретар на Алианса.

Мирча Джоана, който е румънец, каза, че има голяма загриженост във връзка с факта, че въпреки започналия дипломатически диалог, сигналите са, че Руската федерация ще продължи това нападение в три стратегически посоки около Киев, на изток и на юг, и в това отношение очакванията са за продължителен конфликт с увеличаване на броя на жертвите, включително цивилните. "Напълно съгласни сме с Международния наказателен съд, който започна разследване за военни престъпления, извършени от Руската федерация", каза Джоана.

Запитан за предложението на естонския парламент, който подкрепя създаването на забранена за полети зона над Украйна - нещо, за което упорито настоява през последните седмици и президентът на Украйна Володомир Зеленски, заместник-генералният секретар на НАТО каза: "Следващата седмица ще имаме среща на високо равнище на лидерите на НАТО, президентът Байдън, премиерът Трюдо и европейските лидери ще дойдат в централата на НАТО. Ще обсъдим и ще решим вероятно да продължим финансовата, военна и хуманитарна помощ за героична Украйна".

Джоана каза, че паралелно с помощта за Украйна, лидерите на НАТО имат отговорността да не превърнат тази сложна война в световен пожар между ядрен съюз и ядрена сила, каквато е Руската федерация.

"(...) Бяха водени много дискусии, включително декларации, искания от страна на лидерите на Украйна, политици от страните от НАТО, които твърдят, че би трябвало да направим повече за Украйна. Съгласни сме. Трябва да направим повече за Украйна. Но, в същото време, трябва да бъдем внимателни в начините, по които правим това. Защото една забранена въздушна зона означава де факто, че тя трябва да бъде приложена и осигурена от НАТО. Което означава, че трябва да стреляме по руски самолети, да бомбардираме руски летища или в Беларус, означава де факто директна война с Руската федерация", обясни Мирча Джоана.

Това не означава, че не съществуват други методи, включително модерни оръжейни системи, които да осигурят противовъздушна отбрана, допълни той и припомни, че подобни решения са взели президентът на САЩ Джо Байдън, британският премиер Борис Джонсън, премиерът на Канада Джъстин Трдо и други страни съседи на Украйна.