0

Р уският посланик Елеонора Митрофанова разчита на предпазливост при разрешаването на дипломатическия конфликт с България, след като 70 дипломати и членове на административно-техническия персонал бяха обявени за персони нон грата. В интервю за ТАСС дипломатът определи ситуацията като безпрецедентна и провокативна.

„След консултации с Москва, след като се възстановихме от шока, тъй като сегашната ситуация е абсолютно безпрецедентна, подадохме протест срещу решението да бъдат обявени нашите колеги за персона нон грата. Това действие подкопава основите на нашите двустранни отношения. Руската страна напълно отрича тези обвинения и още повече отхвърля обявяването на колегите ни за персона нон грата. Обявяването на персона нон грата е много тежко деяние, казва се че човек е извършил нещо сериозно и незаконно на територията на България. Какво направи нашият технически персонал - шофьори, инженери, готвач и други? А ако говорим за обявяване на дипломат за персона нон грата, то моля, представете поне минимални доказателства за незаконната му дейност“, каза Митрофанова

„Невъзможно е да се заклеймят толкова лесно 70 души. Това дори противоречи на човешките права. Ето защо поставихме условието за отмяна на решението за обявяване на колегите за персона нон грата, до 12 часа на обяд в петък. Чакаме отговора на Министерството на външните работи, ако няма отговор или е отрицателен, тогава ще повдигна въпроса за затварянето на посолството пред президента на Руската федерация, което ще означава прекъсване на дипломатическите отношения. Това е крайно нежелателно и абсолютно вредно за нашата дълга и много топла връзка“, каза тя.

Дипломатът коментира и призива на служебния премиер Кирил Петков, който поиска от руското посолство да оттегли нотите си в името на бъдещите отношения. „Беше разговор между двама глухи. Нашата нота беше за едно, а отговорът на премиера в оставка беше на съвсем друга тема. В изявлението на Кирил Петков се казва, че в посолството в Москва работят 12 дипломати и те са готови да ни напуснат 43 души, което също не е вярно. Ако следваме нотата, която получихме, тогава имаме само 20 останали дипломати. Писахме в бележката за нещо съвсем различно, готови сме да преговаряме за съкращаване на персонала от посолството, това е приемлив въпрос, тази тема може да се обсъжда, но основното, което заявихме, е незаконното обявяване на 70 души, работещи в нашите дипломатически мисии на различни длъжности, за персона нон грата. Този акт им поставя своеобразен печат, който ще попречи на бъдещата им кариера, ще ограничи възможността за пътуване до Европейския съюз, включително до България, където мнозина имат приятели“, каза още тя.

Посланикът повтори пред ТАСС, че действията на България не могат да бъдат оставени без отговор.

Руският посланик се изказа негативно за решението за закриване на консулските служби на двете страни. „Затварянето на Генералното консулство в Русе е огромно подкопаване на нашите взаимоотношения, както и затварянето на българското консулство в Екатеринбург. Това са големи консулски райони, където хората ходят при консулите с различни нужди – за документи, получаване на виза. Постоянно се обръщат за помощ бизнесмени, които не могат постоянно да пътуват до Москва или София за визи или консултации. Тези действия са колосално подкопаване на нашите отношения“, обясни тя

„Българските политици са адекватни хора, мнозина, особено юристите, са наясно, че всичко, което се случва, е абсолютно незаконно. Освен това президентът на страната каза, че не е запознат с въпроса, а Съветът за сигурност не е гласувал такова решение. Не е ясно на базата на какво и кой е взел подобно решение, сложил клеймо – персона нон грата - на 70 човека. Чакаме отговор на нашата нота, надявам се, че ще се прояви благоразумие и с такива стъпка, която няма да поставим отношенията си на ръба на скъсване“, каза още Митрофанова.

На 28 юни България обяви, че експулсира на 70 служители на руската дипломатическа мисия, които бяха обявени за персона нон грата.

ЛЮТА ЗАКАНА: Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

НАПРЕЖЕНИЕТО ПРОДЪЛЖАВА: Генчовска не е подписвала нота за изгонването на руските дипломати