0

Р усия предупреди САЩ да спрат доставките на оръжие за Украйна. Москва е изпратила официална дипломатическа нота до САЩ с искане да спрат доставките на "най-чувствителните" оръжейни системи, тъй като това "налива масло в огъня".
"Призоваваме САЩ и техните съюзници да спрат безотговорната милитаризация на Украйна, която води до непредвидими последици за регионалната и международната сигурност", се казва в нотата, която е изпратена на 12 април. В същото време САЩ обявиха доставки на оръжие за Украйна.
По-рано руското външно министерство заяви, че руската армия ще разглежда като легитимни цели транспортните средства, които превозват оръжия за Украйна.

САЩ ще предоставят на Украйна хеликоптери Ми-17 като част от нов пакет военна помощ, които преди това бяха предназначени за афганистанското правителство на Гани, но не можаха да бъдат доставени, тъй като талибаните свалиха правителството.
"Тези 11 Ми-17 бяха предназначени за Афганистан", съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби.
Кърби заяви, че САЩ вече са предали пет хеликоптера на Украйна. "Това не е първият път, когато им изпращаме Ми-17", каза той.
Междувременно руският опозиционер Алексей Навални поиска пари, за да се рекламира антипутинско и антивоенно съдържание сред руснаците в интернет, социалните мрежи и YouTube.
Цената на рекламата е "смешна в сравнение с цената на войната", смята Навални.
"Един изстрел с преносимия противотанков комплекс „джавелин“ струва 230 000 долара. За същите пари ще получим 200 милиона гледания на реклами от различни формати и ще осигурим поне 300 хиляди клика върху линкове или поне 8 милиона гледания на видеоклипове с истината за случващото се в Украйна", пише Навални.
Подобно сравнение вече предизвика негативна реакция в украинските социални мрежи, тъй като се възприе, че Навални иска от Запада да харчи пари не за оръжия за Украйна, а за реклама за руснаците, макар че, между другото, Навални не призовава за това в поста си.