0

“Имаме български граждани, които са поискали евакуация. Това са 363 души от Киев и около 150 души от Одеса. Те ще бъдат извозени с три автобуса от Одеса и четири от Киев. Работим с Министерството на отбраната за техни автобуси, те са в готовност. Гъвкави сме, имаме възможност за вътрешен транспорт до една точка, после с наш транспорт до границите”, заяви на извънреден брифинг заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова.

„Остро осъждаме крайно агресивните руски военни действия срещу Украйна и оказваното съдействие от Беларус. Това е грубо погазване на международното право и считаме това за акт на агресия срещу независима държава”, каза още Димитрова.

Екипът на външното ни министерство са извикали посланика на Русия Елеонора Митрофанова и са представили пред нея позицията на страната ни.

„Всеки момент се надяваме, че автобусите от Одеса ще тръгнат към Бълария с около 130 човека. Имаме четири автобуса, които са в близост до границата с Украйна и ще отидат в Киев. За Одеса работим и за утре за още два автобуса, с които да бъдат придвижени още български граждани“, обясни директорът на Ситуационния център към външното министерство Антон Марков.

Той допълни, че се съдейства на всички български граждани, които нямат документи за самоличност.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при военните действия в Украйна.

Зам. - министър Димитрова информира, че Украйна има спешна нужда от дрехи, храна, питейна вода, строителни материали.

„В посолството ни в Киев също има настанени вече хора. Там по тяхна оценка не са пряко заплашени, тъй като няма стратегически обекти наоколо и не се очакват ракетни удари, но има опасения от цивилното население от силови групировки и от различни други групировки. Ние сме инструктирали посолството да предприеме поетапна евакуация, след като окаже съдействие на всички български граждани там”, обясни още тя.

Там освен служителите на дипоматическата ни мисия са настанени екип на bTV и още четирима българи. В знак на солидарност довечера в 19 часа сградата на МвнР ще бъде оцветена в цветовете на знамето на Украйна.